"Жури да победиш, јер је дан изласка твога из твог света близу. Жури да победиш све струје смрти у теби и око тебе. Сазреваш као шљива. Здраву шљиву прихватиће домаћин у руку, а кварну пустиће да падне свињама. Победа значи здравље. Који побиједи, даћу му да сједи самном на пријестолу мојему, обећа Истинити, Свемогући." свети Николај српски

23. 2. 2011.

Свештеник на интернету (САЈБЕР ПОП, ФЕЈСБУК ПОП)

 Преузето са FACEBOOK

Помаже Бог!
Људи се питају дали је грех што свештеник проводи време на интернету. Често се исповеда осуђивање таквих свештеника. Свештеници на интернету од једног дела "верника" добијају разне поуке критике и савете. У принципу то су савети да није за свештеника да буде на интернету, поготово не на овој мрежи Facebook.
Ова тешка времена за православну Цркву и њено свештенство сем што се боре да преживе разне јереси, безбожштва и богоодпадништва, боре се и са "борцима" који желе да буду савест и бич  свога клира. То је заиста данас и пожељно и нужно, ако мислимо да останемо православни а не да се смиримо и постанемо екуменисти. Смирење у јереси је смрт душе.
Овде бих мало разговарао о недоумицама друге природе. Дали уопште треба свештеник да користи интернет комуникацију? Дали је то грех? Шта би волео даншњи верник од свога свештеника? Није ли лепо да свештеник се моли за своју парохију и цео свет, да ревносно служи као пастир своме стаду и да се посвети духовној аскетици а не згубиданској полемици на интернету. То је добар став? Здрав став јер је и логичан, шта би хтео свештеник више од тога?
Шта је свештеник? Ко је он за Вас? Шта је његов посао, његова сврха?
Читајући ставове" бораца" који својим свештеницима дају смернице како да живе, погледам њихове профиле ко су ти млади људи. Увек по правилу наилазим на исте ствари. Млад човек брат, или сестра у Христу, ватрени, ревносни, пуни филмића, цитата , фотографија које нас позивају на будност, на љубав, на борбу против екуменизма... Деле се савети, улази се у оштре полемике, етикетирају се непријатељи и екуменисти, паписти, унијате, комунисти..."Борци" знају ко има љубав а ко је нема, ко је злобан а ко није... ОНи тачно знају где је Истина и одмах препознају где је лаж...Светитељи?
Са друге стране, када поглед спустимо мало ниже, видим музику коју слушају, филмове које гледају... Фотографије богослова по кафићима, са девојкама...И питам се треба ли свештеник на интернету?
Нису ли фарисеји осудили Христа јер јеђаше и пијаше са грешницима. Није ли Христос причао са Самарјанком?
Шта каже свети владика Николај Велимировић у својој беседи о модерном свештенику? дали је у реду да у време интернета свештеник користи телеграф? Или голуба писмоношу? Није ли позив проводника Христове благодати да дође до срца човека? Дали је важнији начин или циљ? Дали су "борци" чули за мисионарске свештенике? Дали су спремни да моја писма која добијам од верника и неверника они одговарају? Да се они о томе побрину? Кога су придобили? Кога су крстили? Кога су утешили? Кога су пробудили?
Начин на који "борци" причају са свештеницима који су на интернету је чаршиски, апсолутно слободан и без страха Божијега. Свима желе дати савет и помоћи али себе не могу смирити. Иду са намером да "покажу" неистомишљеницима!. Свештенике на мрежи називају сајбер поповима. Како ми то само личи на претке од којих су можда и они који јахаше попове и када виде свештеника на улици викаху " ПУ ПОПА БАКСУЗА!"
Сада свештеник смета "вернику борцу", каже није му овде место. Толико душа овде на ФБ има које су своја прва сазнања скупила баш на ФБ. Ако ово и није добро (ФБ) Бог може да окрене на добро и корисно. Питање је само како ко користи. Свештеник даје одговор за сваку душу, и за самога себе. Свештеник је отац, лекар и пастир. Што свештеник свеже на земљи свезано је на небу, и што развеже на земљи и на небу је развезано. Свештеник је силан и сила. Ако је Христов свештеник. Као што каже св. Инокентије, свештеник је смо мотика на њиви Господњој. Тако се и ја осећам на овој мрежи која је у свој виртуелни свет сабрала мноштво душа. Због њих ја сам овде. И бићу док је и њих. Јер сам везан за људе светом тајном свештенства. Зато опростите што намеравам да будем присутан и присутнији на овој мрежи. Уколико неко осети да му у  реалном свету себе ускраћујем само нека ми јави. Видеће колико није управу. Свако добро од Господа и неусуђујте се да хулите на свештенство. Ми добијамо венце а ви осуду. То кажем само ако видите да се свештеник труди око речи Божије и душа које траже спасење. Праштајте!

2 коментара:

  1. Огњен Нови Сад23. фебруар 2011. 10:38

    Хвала оче што си ово поделио са нама, морамо се ипак у једном тренутку одлучити да своје поверење неком поклонимо тешко сами можемо опстати (без свештеника). Нећу да улазим у то шта поп треба или не треба да ради. Клир је клир и мора се поштовати ипак на нету се не могу избећи овакве или још горе провокације то иде у пакету. МОЈА ПОДРШКА ОЦУ СТЕФАНУ !! Огњен НОВИ САД

    ОдговориИзбриши
  2. Aко се улази у све површно и без потребног расуђивања, велика је вероватноћа да донесемо погрешне одлуке, и тако осудимо и нанесемо штету својој души. Морамо имати поверење које ће нам помоћи да правилно расудимо и будемо од користи и помоћи свештенству које је прекопотребно.

    ОдговориИзбриши