"Жури да победиш, јер је дан изласка твога из твог света близу. Жури да победиш све струје смрти у теби и око тебе. Сазреваш као шљива. Здраву шљиву прихватиће домаћин у руку, а кварну пустиће да падне свињама. Победа значи здравље. Који побиједи, даћу му да сједи самном на пријестолу мојему, обећа Истинити, Свемогући." свети Николај српски

16. 2. 2013.

СВЕТИ НИКОЛАЈ ЈАПАНСКИ

Свети Николај Јапански (1836.-1912.), православни равноапостолни светитељ, архиепископ и просветитељ Јапана.
Рођен је 1. августа 1936. у селу Берјоз, у Смоленској области. Рођено име му је Иван Димитријевич Касаткин. Завршио је богословију у Смоленску 1857. године, затим Петроградску богословску академију где се спремао да остане и прими професорску дужност.
22. јуна 1860. Иван Касаткин се замонашио и узео Николај и примио чин ђакона, а седам дана након тога рукоположен је за свештеника Руске Православне Цркве.
29. јуна исте године кренуо је из Петрограда за Хакодате, Јапан. У Хакодате је стигао тек у јуну 1861. године. Тамо је након седам година изучавања јапанског језика започео проповед Јеванђеља Јапанцима на њиховом матерњем језику.
1869. Свети синод РПЦ доделио је Николају чин архимандрита и поставио га на чело мисије у Јапану, у надлежности епископа Камчатке. Фебруара 1871. је прекинута мисија због почетка руско-јапанских сукоба и Николај се привремено вратио у Русију.
Вративши се из Русије, отац Николај је започео свој рад на превођењу Библије, катихизиса, молитвеника и житија светих на јапански језик.
Јануара 1872. свети Николај се преселио у Токио.
1873. отвара богословију и школу за девојке. То је била прва установа за више образовање у Јапану коју су могле да похађају жене. 1874. отвара још три благовесничка средишта у Токију и једно у Осаки 1875. Затим, катихетске школе, сиротиште, иконописно одељење, хор и библиотеку. Започео је издавање месечника Сеико симпо (још увек излази под именом Сеико ихо - Православни гласник).
1880. године изабран је за епископа ревелског.
1884. је започиње градњу саборног храма у Токију, посвећен Светом Васкрсењу Господњем.
26. јануара 1904. почео је руско - јапански рат. У тешком времену прогона православних у Јапану, свети Николај одиграо је кључну улогу у опстанку мисије у Јапану.
1906. године свети Николај прима чин Архиепископа Јапанске Православне Цркве.
Умро је 16. фебруара 1912. године. Последња реч му је била васкрсење.
У његово време, Црква у Јапану је порасла на преко 35.000 припадника, са 32 свештеника, 7 ђакона, 15 хоровођа, 121 лаичким проповедником, саборним храмом, 96 цркава и 265 параклиса.

5 коментара:

  1. Svetosavlje ili smrt ?Zar je svetac veci od Boga ? Vi niste pravoslavni znaci?

    ОдговориИзбриши
  2. Анонимни, ниси сконтао шта значи Светосавље или смрт! Размисли пре него што постављаш коментар.

    ОдговориИзбриши
  3. Svetosavlje -zloupotrebljeno kao neki srpski brend , na koji necastivi peca one koji misle da krenu za Hristom,a onda ipak odluce u srcu da im je nesto drugo milije i prece.Nadam se da cete imati vise srece nego sto imate mudrosti i da "skontate" ko vas obradjuje .

    ОдговориИзбриши
  4. Жао ми је што нема коментара о овом заиста лепом тексту св Николаја јапанскога.
    Није ми циљ да се правдам људима који су у старту или острашћени, или потпуно црквено не писмени. Схватите натпис како Ви хоћете. Ваше право. Ипак да ме не би осудили да сам одбацио Ваше питање, одговор је " Светосавље или смрт" значи исто што и православље или смрт. Јер нема Светосавља ван православља. И свако ко је србин а не живи по началима које је св Сава утемељио у наш род, духовно је мртав. Коментаре сличне природе нећу више објављивати, јер овај блог не подржава полемику, већ само информацију. Сва питања добронамерна можете ми поставити лично на мејл o.stefansipc@gmail.com или на мој моб.телефон +381631519303. Такође ту је и скајп о.стефанниколић..... Или лично ме посетите на Богослужењима (информације о Богослужењима биће објављиване на блогу). С нами Бог. Опростите и будите у миру са Христом молитвама Светога Саве.

    ОдговориИзбриши
  5. BRAVO MAŠA I OČE STEFANE TO CENIM. ZIVI BILI 300 GODINA.

    ОдговориИзбриши