"Жури да победиш, јер је дан изласка твога из твог света близу. Жури да победиш све струје смрти у теби и око тебе. Сазреваш као шљива. Здраву шљиву прихватиће домаћин у руку, а кварну пустиће да падне свињама. Победа значи здравље. Који побиједи, даћу му да сједи самном на пријестолу мојему, обећа Истинити, Свемогући." свети Николај српски

12.11.2013.

ОКРЕТАЊЕ КОЛАЧА БЕЗ СВЕШТЕНИКА

Шире објашњење обичаја резања Славског колача погледајте на сајту светосавље.

Овде ћу Вам написати могућ начин окретања Славског колача када је свештеник СИПЦ далеко од Вас, а нисте у могућности да путујете.


Почетак:

Молитвама светих отаца наших Господе Исусе Христе Боже наш помилуј нас.

Царе Небесни, Утешитељу, Душе Истине, Који си свуда и све испуњаваш; Ризницо добара и даваоче живота, приђи и усели се у нас, и очисти нас од сваке нечистоће, и спаси, Благи, душе наше.


 Свети Боже, Свети Крепки (Моћни), Свети Бесмртни, помилуј нас. (трипут)

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.


Пресвета Тројице, помилуј нас; Господе очисти грехе наше; Владико, опрости безакоња наша; Свети, посети и исцели немоћи наше, имена Твога ради.


Господе помилуј. (трипут)


Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.


Оче наш који си на небесима, да се свети Име Твоје, да дође Царство Твоје, да буде Воља Твоја и на земљи као на небу; хлеб наш насушни дај нам данас; и опрости нам дугове наше као што и ми опраштамо дужницима својим; и не уведи нас у искушење, но избави нас од злога.

Затим чиитате или још боље отпевате тропар и кондак Празника (Славе). За време читања тропара кадите колач, жито и укућане.
 Домаћин закрсти ножем колач (У име Оца и Сина и Светога Духа) и засече га унакрсно са доње стране.
Затим одмах подижете коач и са укућанима вртите павајући или читајући:

1. " Cвјати Мученици, иже добрје страдалчествовавше и вјенчавшесја, молитесја ко Господу, помиловатисја душам нашим''. ("Свети Мученици који добро пострадасте и овенчасте се, молите се Господу да помилује душе наше").

2. "Слава Тебје, Христе Боже, Апостолов похвало, Мучеников радованије, ихже проповјед Тројица Јединосушнаја''

3. "Исаије ликуј, Дјева имје во чревје и роди синв Емануила, Бога же и человјека; восток имја јему, јегоже величајушче Дјеву ублажајем''

Колач преузима домаћин, прелива вином колач унакрсно ( овде може одмах прелити и жито) по разрезаном месту, и са братом или старијим  сином (или домаћицом ако су женска чељад),  ломи колач тако да једна половина остане једном у рукама а другоме друга. Састављају половине
и љубећи свако свој крај кажу Домаћин: ХРИСТОС ПО СРЕДИ НАС; Други: И ЈЕСТЕ И БИЋЕ
онда окрену крајеве и понове а затим и трећи пут исто. Затим домаћин каже још једном исто и целивају сви укућани који славе говорећи и И јесте и биће...

Онда се пева или чита:
Слава Оцу и Сину и Светоме Духу:  Молитвами Свјатаго (име Славе Светог или Преподобног или Мученика ), Милостиве очисти множества согрешениј наших.

И ниње и присно и во вјеки вјеков амин: Молитвами Богородици Милостиве  очисти множества согрешениј наших.

ПОМИЛУЈ НАС БОЖЕ ПО ВЕЛИЦЕЈ МИЛОСТИ ТВОЈЕЈ И ПО МНОЖЕСТВУ ШЧЕДРОТ ТВОЈИХ ОЧИСТИ БЕЗАКОНИЈА НАША

ДНЕС БЛАГОДАТ СВЈАТАГО ДУХА НАС СОБРА, ВСИ ВЗЕМ КРЕСТ ТВОЈ ГЛАГОЉЕМ, БЛАГОСЛОВЕН ГРАДИЈ ВО ИМЈА ГОСПОДЊЕ, ОСАНА ВО ВИШЊИХ.


затим СЛАВА ОЦУ И СИНУ И СВЕТОМЕ ДУХУ И САДА И УВЕК И У ВЕКОВЕ ВЕКОВА АМИН. ГОСПОДЕ ПОМИЛУЈ ( 3Х). МОЛИТВАМА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ,  СВЕТОГА (ИМЕ СЛАВЕ) И СВИХ СВЕТИХ  ГОСПОДЕ ИСУСЕ ХРИСТЕ БОЖЕ НАШ ПОМИЛУЈ И СПАСИ НАС!
НА СПАСЕЊЕ  КРСНА СЛАВА, ПОКРОВ  ЧАСНОМ ДОМУ ОВОМ, И СВИМ ГОСТИМА СРЕЋАН ПРАЗНИК СВЕТОГА (ИМЕ СЛАВЕ ).

                   ЧЕСТИТАМО !!!
Напомињем да се за Славски ручак обавезно помолите Оче наш, а на крају Славе обичај је да се са комадићем Славског колача умоченог у вино које је остало од преливања угаси Славска свећа...разни су обичаји, један од тих је овде написан. Наравно молитва после јела је на крају дана обавезна...
 Нема коментара:

Постави коментар