"Жури да победиш, јер је дан изласка твога из твог света близу. Жури да победиш све струје смрти у теби и око тебе. Сазреваш као шљива. Здраву шљиву прихватиће домаћин у руку, а кварну пустиће да падне свињама. Победа значи здравље. Који побиједи, даћу му да сједи самном на пријестолу мојему, обећа Истинити, Свемогући." свети Николај српски

31.12.2013.

Буђење срба који су веровали у Грчку "помоћ"

 Читаоцима блога "проповедниксипц" предајем пажњи овај текст групе верника срба који су остали одвојени од СИПЦ у Грчкој ИПЦ. Наши верници који су поверовали грчким обећањима или застрашивањима као и грчким "тумачењима" канона . Остаје да видимо дали ће браћа и сестре, за којима већ дуго патимо и молимо се да се врате својој СИПЦ , сада скупити храброст и захвалити се Грчкој архиепископији на "помоћи" као и грчким клирицима са србским именима. Наставићемо да се молимо за мир и међусобну љубав. Сестринска ГИПЦ увек је добродошла у Србију када је у питању ефхаристиско јединство, али територијалне амбиције могу да забораве. Унапред им обећавам да ће им намера пропасти, па нека се не брукају и нека покушају да као велика Црква направе мост до своје сестринске СИПЦ! Ми их чекамо са 'лебом и соли!Подвлачим амбициозним клирицима ГИПЦ који имају за сада само србска имена али не и љубав ка СИПЦ, оканите се јелинизације Србије!!!


Преузето са ФБ странице ИПХ Грчке у Србији:
"СИПЦ Србска Истински Православна Црква"(ово име поставља уредник текста мада званично име је ИПХ Србије под Грчким омофором)

22. децембар
Драга браћо и сестре ,у току је акција прикупљања потписа за регистрацију цркве...црква треба да носи званично име "Митрополија Србије - Истински Православне Цркве Грчке" умјесто као до сад " СИПЦ ( Србска Истински Православна Црква )". Синод ГОХ Грчке није наложио да се о свему вјерници изјасне на сабору " СИПЦ" ( као што налаже традиција цркве кроз вјекове ) него се акција одвија по систему "од врата до врата" а они који би евентуално били "проблематични" тј. супростављени оваквом сценарију и нијесу обавјештени или се игноришу. Оваква пракса није забиљежена у историји цркве а вјерници необавјештени , полуобавјештени , недовољно национално тј. родољубиво свјесни...потписују овај документ и не знајући шта је то што потписују. Напомињем да је архиепископ Калиник , првојерарх цркве ИПХ Грчке под чијим се привременим оморфом и налази "СИПЦ" , сам у више наврата и пред мноштвом свједока , јасно и недвосмислено посвједочио да ми јесмо србска а не грчка црква и да ће то тако увијек и бити !!! Напомињем да без саборне одлуке "СИПЦ" никаква одлука ГОХ Грчке , не може бити валидна !!! А о методама којима се служе поједини свештеници не желим овдје говорити јер се тако што није десило у познатој историји цркве. Оваква одлука синода ГОХ Грчке ( без саборске одлуке "СИПЦ" ) се правда немогућношћу да се црква на други начин региструје што није тачно јер нијесу ни виђене друге опције нити је о било чему било саборно разматрано а све и да је тако онда постоји опција да се регистрација замрзне до даљњег и да црква функционише неформално-правно што је такође легитимно у постојећем праву. Као други разлог се наводи немогућност подизања храмова уколико останемо нерегистровани , што такође неодговара истини будући се сви објекти могу регистровати на приватна лица наравно без формалне одреднице "храм" што је суштински небитно а и сама пракса у Грчкој када се тиче управо нашег синода ГОХ обилује баш оваквим рјешењима ( регистрација на приватне посједе и личне објекте ).Дакле , не постоји ниједан једини разлог за овакву одлуку синода ГОХ Грчке. Како вршити било какву мисионарску дјелатност као Грчка црква у Србији ?!
Како објаснити србима да грчка црква нема аспирације према србској цркви и отворено не узурпира њену територију те је припаја грчкој цркви ??!! На основу чега то ради ГОХ Грчке и на шта се позива да би оправдао ово отимање србске цркве ???!! Како ми који смо остали вјерни грчоком синоду и поред наших изузетно јаких родољубивих осјећања да објаснимо самима себи и другима да О. Акакије није био управу када је истицао да ГОХ Грчке не жели србску цркву у Србији ???!!!
Све су то питања која жељно чекамо да поставимо архиепископу Калинику и синоду ГОХ са надом да ће сам Господ пројавити своју вољу и спријечити ову лукаву отмицу србске цркве. Борићемо се за србску цркву и њене интересе док неисцрпимо све легитимне и легалне акције и нећемо прејудицирати никакве будуће одлуке. У сваком случају наше потписе никада неће добити за такве узурпаторске документе и фанариотске жеље...истински вјерници СИПЦ незадовољни нелегитимном одлуком синода ГОХ Грчке ( донијетом без саборске одлуке СИПЦ)