"Жури да победиш, јер је дан изласка твога из твог света близу. Жури да победиш све струје смрти у теби и око тебе. Сазреваш као шљива. Здраву шљиву прихватиће домаћин у руку, а кварну пустиће да падне свињама. Победа значи здравље. Који побиједи, даћу му да сједи самном на пријестолу мојему, обећа Истинити, Свемогући." свети Николај српски

17.02.2014.

О. Јован Ристић: Недеља о Блудном сину

Oво је друга припремна недеља пред Часни пост, где се чита Јеванђеље о блудном сину. Данашња Јеванђелска прича нам указује на несхватљиву за људски разум љубав Божију према грешноме човеку, а која је овде оличена у љубави оца према сину, блудном сину. По светом владици Николају три су особине Божанске љубави: Стрпљење, праштање и радост. 
Господ стрпљиво чека наше преобраћење и покајање, цео наш живот, и усмерава ситуације и околности у нашем животу како би смо се духовно преумили и спознали да унутрашња промена нашег духовног живота има двоструку корист, тиме што ћемо и Богу угодити, а и тиме што ћемо својој души донети корист. Јер ако живимо по савести, онда ћемо се свакако потрудити да дођемо у стање скрушености и кротости духа,тј. покајање. То стање привлачи Божију благодат ка нама јер Господ пројављује другу особину Своје љубави - прашта нам грехе и усељава се Својом Божанском природом у нас, у наше срце,ум,душу... Господ каже преко псалмопојца Давида"Срце скрушено и смирено Бог не одбацује", па тако имајмо на уму да ниједан наш грех није неопростив, али само је потребно омрзнути грех као акт мржње према Богу, и Његовој љубави према нама. "Велика је радост на небу за једног грешника који се каје" стоји у Јеванђељу. Небо као Царство љубави, као место од ког је први човек отпао, радује се повратку кроз покајање сваке људске душе. Радост као благодатно стање човекове душе очишћене од греха и страсти, самим тим испуњено љубављу, има способност да благодатно утиче и на наше окружење, ближње, јер човек као духовно биће преноси своје емоције, расположење, и свој дух на друге људе и самим тим, има могућност да својим животом указује пут и отвара врата Царства Небескога многима. Нека би наш живот био тај пут, та Јеванђелска свећа која ће осветљавати пут другима гледајући наша добра дела како би и они прослављали Господа слављенога у Тројици Јединосуштној и Нераздељној, Оца и Сина и Светога Духа сада и кроза сву вечности. Амин!