"Жури да победиш, јер је дан изласка твога из твог света близу. Жури да победиш све струје смрти у теби и око тебе. Сазреваш као шљива. Здраву шљиву прихватиће домаћин у руку, а кварну пустиће да падне свињама. Победа значи здравље. Који побиједи, даћу му да сједи самном на пријестолу мојему, обећа Истинити, Свемогући." свети Николај српски

8. 9. 2014.

Патријарх цариградски Јеремија II (заштитник православних од новог календара)

преузето са фб странице Утешитељево епископија :


Саборна отачка анатема новом календару из 1583.

Ко не следи обичаје Цркве о Светој Пасхи и календару онако како су нам предати од Седам Светих Васељенских Сабора, који су их за нас добро установили да их следимо, него жели да прати Грегоријанску Пасхалију и Календар, тај - пошто се, као и безбожни астрономи, супротставља свим одредбама Светих Сабора и хоће да их измени или ослаби - нека буде анатема, одлучен од Цркве Христове и сабрања верних.
Ви, православни и благочестиви хришђани пребивајте у ономе што сте научили, у чему сте се родили и у чему сте васпитавани, а када буде неопходно и крв своју пролијте да бисте сачували отачку веру и исповедање; чувајте се и пазите ових, нека вам помогне Господ наш Исус Христос и нека молитва наше Смерности буде са свима вама. Амин.

Анатему су потписали и патријарси александријски Силвестер и јерусалимски Софроније
(Ретко изображење цариградског патријарха Јеремије II је ктиторска фреска из светогорског манастира Ставроникита)


Утешитељево Епископија Светосавци опрез! Званична СПЦ је у пуном црквеном општењу са анатемисаним новокалендарским расколницима. На жалост, и страдалник владика Артемије такође пр.епознаје анатемисане новокалендарске расколнике за православне и саслужује са њима кад год му се за то укаже прилика. Такође, велича као исповедника антиекуменисту новокалендарског митрополита Серафима Пирејског. Како је могуће да анатемисани ноторни новокалендарац и расколник у односу на православнвни календар може да буде антиекумениста? 
 И СПЦ и Епархија у Егзилу новокалендарске расколнике - екуменисте сматрају за браћу у Христу - сестринске цркве, а борце за веру, ревнитеље и исповеднике старокалендарце сматрају за РАСКОЛ и СЕКТУ.

Нема коментара:

Постави коментар