"Жури да победиш, јер је дан изласка твога из твог света близу. Жури да победиш све струје смрти у теби и око тебе. Сазреваш као шљива. Здраву шљиву прихватиће домаћин у руку, а кварну пустиће да падне свињама. Победа значи здравље. Који побиједи, даћу му да сједи самном на пријестолу мојему, обећа Истинити, Свемогући." свети Николај српски

12.04.2015.

Епархија Шумадијска: Прослављање Васкрса у парохији Равноап.цара Константина и Јелене (Нишки регион)


                                                                СРПСКА ИСТИНСКИ ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА
ВАСКРШЊА ПОСЛАНИЦА 2015.
Архијерејски Савет СИПЦ
под председавањем г. Акакија,
Епископа Утешитељевског
Свим верним чедима Светосавске Цркве
честитамо празник над празницима светло Васкрсење Христово:
ХРИСТОС ВАСКРЕСЕ!
Не бој се, ја сам Први и Последњи и Живи; и бијах мртав и ево жив сам у векове векова, и имам кључеве од смрти и пакла.
(Откр. 1,17-18)
Сунце правде је опет засијало и обасјало цео свет својим сверадосним животворним зрацима.
Смрт – то исконско страшило пред којим стрепе сви земнородни је побеђена.
Ад – та вечна тамницаразваљен је и поражено лежи под ногама васкрслог Христа.
Ова победоносна, охрабрујућа светлост нарочито је силна и радосно заслепљујућа у тамом прекривеној Србији.
Светлост наде, утехе и укрепљења поново милује подјармљене сужње.
Над овим тужним и тамом обавијеним просторима, у којима победу тренутно славе безбожије и разврат, сваки пут се на Васкрс изнова завијори радосни победнички барјак.
Тај барјак чека храбру народну десницу, која ће га чврсто понети, с непоколебљивом вером у васкрслог Христа.
Васкрсли Христос је у откровењу светом Јовану Богослову рекао: Ја сам Први и Последњи и Живи; и бијах мртав и ево жив сам у векове векова, и имам кључеве од смрти и пакла (Откр. 1,17). То значи да је васкрсли Христос сам извео, и изводиће и избављати и ослобађати до краја века из пакла и од силе паклене све који верују у Њега. Радујмо се зато и величајмо Победитеља ада и смрти, Даваоца живота и бесмртности, Онога Који нам је крсном жртвом отворио рај и Који је уклонио преграду између Творца и твари. Онога Који нас у свим нашим страдањима и патњама увек изнова диже и охрабрује. Онога који својим верним слугама даје победу над свим видљивим и невидљивим непријатељима.
По целој земљи нека се велича васкрсли Христос и Његово васкрсење из мртвих. Нека се вијоре знамења победе и нека одјекују победнички поздрави.
Ја сам Први и Последњито јест све што постоји је створено од Мене, и Мноме ће се овај видљиви, материјални свет окончати. Јер све ово што се види је привремено, говори апостол Павле, а оно што се не види, вечно је. Великомученик кнез Лазар уочи Косовске битке пред избором којем ће се царству приволети, изрече: „Земаљско је за малена царство, а небеско увек и довека“. Та мисао, која је постала мисао водиља српског народа кроз векове, кључ је и сваке будуће победе против личног греха и општег зла. Јер наша борба за лично спасење нераскидиво је повезана са борбом за избављење нашег народа. И зато та борба за задобијање небеске отаџбине – Царства небескогмора бити праћена борбом за хришћанску слободу и хришћанско благоустројство земаљске Отаџбине. А свака борба подразумева подвиг, страдање, жртву, па чак и полагање живота за одбрану вере и слободе, једном речју – голготу. Но, иза голготе, као после ноћи, неизоставно свиће светлост победе.
Ја бијах мртав и ево жив сам у векове векова, и имам кључеве од смрти и пакла. Васкрсли Господ је ради нас људи и ради нашега спасења прошао кроз голготу и искусио смрт, како би је коначно сатро и победио.(цела беседа кликни)
                          ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!!!
                  ВАСКРС У НИШКОЈ ПАРОХИЈИ СИПЦ!Михаила пева статије (Христово опело)
Приђите примите Светлост!!!

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!!!
АНТИФОНИ
ВАСКРШЊА ПОСЛАНИЦАПрва књижица штампана  трудом добротвора Нишке парохије-СИПЦ

ВАСКРШЊА ТРПЕЗА НИШКЕ ПАРОХИЈЕ
БЛАГОСИЉАЊЕ ПАСХАЛНЕ МЕСНЕ ТРПЕЗЕ УЗ МОЛИТВУ