"Жури да победиш, јер је дан изласка твога из твог света близу. Жури да победиш све струје смрти у теби и око тебе. Сазреваш као шљива. Здраву шљиву прихватиће домаћин у руку, а кварну пустиће да падне свињама. Победа значи здравље. Који побиједи, даћу му да сједи самном на пријестолу мојему, обећа Истинити, Свемогући." свети Николај српски

18. 11. 2015.

Мисија СИПЦ-Шведска

Помаже Бог !
Мали извештај из живота Цркве. Дана 06.11.2015 по благослову наших епископа отпутовао сам за Шведску, тачније Linköping, са својом попадијом Јефимијом. Боравак је трајао седам дана. За то време организовали смо службу и разне молитве. Присајединили СИПЦ-у четри нове душе. Све у свему једна лепа и душекорисна пастирка посета под покровом св.великомученика Димитрија, на чији празник смо имали и прву свету литургију у дијаспори.
Нека Бог да да се и други срби угледају на наше "швеђане" и храбро присаједине јединој Цркви православној у Србији, Да, делује ова изјава тврда  и смешна јеретицима, али онима који љубе Истину и Христа без компромиса, свакако веома разумљива. Јер заиста Београдска патријаршија бесрамно духовно блудничи у јереси екуменизма.
Елем, кренули смо у петак, јефтиним превозником Wizz Air, и карте за нас двоје и једним кофером биле су око 200 еура. Заказали смо лет око 3 месеца раније. Само да упоредимо да сам ја прошли пут путовао сам аутобусом за 200 еура, неких 36 сати. Wizz Air хвала ти што постојиш :). Лет траје 2 сата и 30 минута.
Од аеродрома Скавска (100км  до Стокхолма) до нашег одредишта има још сат и тридесет минута вожње са аутобусом, који има интернет и пријатног возача који је нешто објашњавао, али на жалост језичка блокада учинила је своје. Правио сам се да разумем. Шалим се мало, онај енглески део мало сам и схватио.
 Наши домаћини су нас сачекали на Аутобуској станици и за час смо стигли у дом наше домаћице Слађе. Радост сусрета, и пријатан разговор трајао је докле смо имали снаге. Договорили смо да се скува кољиво и да се сутра помолимо на Митровске задушице за наше покојне. Субота је искориштена и за животне исповести нових верника. Бдење празнично уз моје нове прислужитеље, два дивна момка која су нам цело време били уз Слађу добри домаћини. Недеља, св. вмч. Димитрије, света литургија, неописив мир, све је ишло баш као лахор мирно и свечано. Придружила нам се и наша драга врањанка, сестра Сузана са својом дивном и паметном ћерком. Са ћерком сам договорио и "оверио" петицом њен долазак у СПОК!  
Сви причешћени и утешени св.Литургијом, после смо окренули и колач у част св. Димитрија! 
 Мада то није Слава дома, договорили смо се да на тај "српски" начин заблагодаримо Богу и св.Димитрију што смо успели спровести нашу добру намеру и прославити светитеља у далекој Шведској. Потом агапа, шведско-српска трпеза са разним укусним ђаконијама.  Понедељак је прошао у шетњи и дружењу. Уторак смо посетили дом сестре Сузане, осветили га, благословили.  Било је ту и лепих духовних тема, као и опуштеног "специфичног" српског хумора. Среда и четвртак шетња по граду, дружење, духовни разговори и мало шопинг. Поклончићи за најближе. У петак у 05:00 кренули смо за Србију, пуни утисака и љубави према нашој новој пастви у Шведској. Бог благословио храбре сестре у Христу и њихову богољубиву децу.
БЕОГРАД ПОЛАЗАК
                                
лепо се начекасмо до полетања

ПРОШАО КОНТРОЛУ




У АУТОБУСУ СКАВСКА- ЛИНКОПИНГ




ВЈЕЧНАЈА ПАМЈАТ






Свети Димитрије моли Бога за нас!







Шведска "меза"

усисивач за лишће
спремиште за лишће


Место где сетек  венчани швеђани фотографишу







Канелбулари-шведски колач уз кафу

познати хокејаш

 
Предах! 










Дрвена крава не бежи од аматера
ЛОСОС И ВИНО





Један час густирамо кафицу до нашег лета.
ЈЕФИМИЈА



Нема коментара:

Постави коментар