"Жури да победиш, јер је дан изласка твога из твог света близу. Жури да победиш све струје смрти у теби и око тебе. Сазреваш као шљива. Здраву шљиву прихватиће домаћин у руку, а кварну пустиће да падне свињама. Победа значи здравље. Који побиједи, даћу му да сједи самном на пријестолу мојему, обећа Истинити, Свемогући." свети Николај српски

2. 11. 2016.

РЕЦЕПТ ЗА ПРОСФОРЕ


Састојци:

 1кг брашна (меко тип 400)
 1/5 од коцке свежег квасца
 1/2 велике кашике соли
 1/2 л воде топле

Потребно је посебно припремити:


- печат за просфоре
- нова пластична посуда за мешење теста
- кашика
- нож
- четкица
- оклагија
-пластични бокал са мерицама
- кухињске крпе
- већа игла за шивење или чачкалица
- папир за печење
- кесице пластичне

Поступак прављења: 

Припремити састојке и ставити на  на сто. Потребно је пре почетка испред икона упалити свећицу, кадионицу припремити и окадити са краћом молитвом.
свети "просфорници"

По завршетку кађења приступити припреми теста. 
У већу посуду сипати брашно, направити рупу унутар, ставити квасац, сипати топлу воду, промешати и сачекати десетак минута да се квасац отопи и почне да ради.

Кашиком измешати да се сједине састојци. 
Додати со...Наставити месити руком 10-15 минута уз молитву. Може да се моли Исусовом молитвом, псалми.....
Кад је тесто добро умешено, прекрити га са мокром крпом и оставити на топлом месту 45 минута. Потом, поставити тесто на чист сто и сећи тесто према приложеним сликама.
На две половине


половину ставити на равну страну

исећи као на слици


Четири краја скупити у једну векницу 
и исећи на пет истих делова.

Тако смо добили осам већих делова
 од којих ћемо правити просфоре
 и пет мањих за петохлебнице.
 Прекрити са мокром крпом
 и наставити са радом. 
Узимати једано по једно тесто, кратко премесити у лоптицу и разваљати оклагијом у круг промера око 10 цм. Развучено тесто редати једно до другог  и прекривати са мокром крпом да се не би осушило.


Делове за петохлебнице је довољно премесити у лоптице. Тим редом којим смо слагали тесто, тако ћемо и да их узимамо за даљи поступак и то у пару. Потребно је побрашнити површину и узети два развучена теста. 
На једно од њих ћемо такођер ставити
 мало брашна, раширити га руком по 
читавој површини, поставити дрвени печат,
 јако притиснути и оставити на кратко
 да стоји на тијесту.


Други круг, уколико је мањи, дорадити са оклагијом да буду приближне величине, никако мањи, премазати га са водом, скинути печат са тијеста и поставити га на премазани дио и сложити на тепсију. Такођер, све време прекривати са мокром крпом. Петохлебнице мало побрашнити и лагано притиснути мањи печат.                                       
                                                    


Прекривене оставити пола сата, избоцкати иглом и убацити тепсију у рерну загријану на 250 степени и одмах смањити на 175 степени. Време печења је од  35-40 минута. 


Печене просфоре премазати са водом, сачекати мало да се осуши, увити у суву чисту крпу и ставити у кесу. После један сат извадити из кесе, открити их да се просуше и сложити у чисте кесице.

СЛАВА БОГУ ЗА СВЕ!
*напомена: за прављење просфора прво треба тражити благослов од настојатеља храма.

8 коментара:

  1. Zašto mi pucaju kada ih duže pecem u zadnje vreme A me stavim puno kvasca pozz

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. треба пећи на нижој температури и обратити пажмју на влажност теста, зато неко тесто прекрива мокром крпом а неко кесом односно провидном фолијом. Наравно, то зависи помало и од квалитета брашна, али треба пећи на 150 до 160 степени мало дуже и то је то ..

      Избриши
  2. Одговори
    1. Zato sto jako mekano umesite testo, a sa druge strane i ne korististite dobro brasno

      Избриши
  3. Помаже Бог!
    О Стефане!
    Зашто оросфоре испуцају у замрзивачу?
    Благодарим.

    ОдговориИзбриши
  4. Oce Stefane, ne morate da ih premazujete sa vodom, niti da ih stavljate u kesu jer moze da se podigne agnec a i testo postane onako dekavo, samo ih ostavite na cistu dasku koja je predvidjena za mesenje prosfora da se ohlade posto se ohlade stavite u kesu koja drzi vlaznost, jaca kesa i u zamrzivac i tako moze da ostane i do dva meseca

    ОдговориИзбриши
  5. Izvinite Oce Stefane, takodje posuda mora da bude,od metala, metalna vangla koja se moze dobro oprati,testo mora da bude mnogo kompaktnije sa sto manje vode i da se pri mesenju vlaze samo ruke i da bude potpuno glatko, jako puno stavljate soli jer prosfore ne trebaju da budu ukusne i slane nego samo malo koliko prodje kroz prste/patrijarh Pavle, blazeno pocivsi/
    Jos jednom izvinite, mesim prosfore vec trideset godina, nasledio sam majku,

    ОдговориИзбриши
  6. Хвала свима на додатним саветима. Овај начин мешења просфоре је успешан. Никад није било ваздуха и слично. Важно је печат јако притиснути да би остало све на просфору како треба. Тесто наравно зависи од брашна, оно мора да буде као пластелин, па ако видите да вам је под рукама мекше додајте мало брашна. Слабости просфоре опет зависи од количине, просфора, ако је урадите по рецепту није наглашено слана, а може бити и са мање соли наравно. Свако добро од Господа Вам желим! Просфоре се праве само са благословом надлежнога свештеника.

    ОдговориИзбриши