"Жури да победиш, јер је дан изласка твога из твог света близу. Жури да победиш све струје смрти у теби и око тебе. Сазреваш као шљива. Здраву шљиву прихватиће домаћин у руку, а кварну пустиће да падне свињама. Победа значи здравље. Који побиједи, даћу му да сједи самном на пријестолу мојему, обећа Истинити, Свемогући." свети Николај српски

15. 3. 2017.

Беседе православних свештеника - Беседе током Великог Поста



17. фебруар 2017: Четвртак прве недеље Великог поста; Свети великомученик Теодор Тирон

Бог је створио животиње да буду човекови пратиоци „... и доведе к Адаму да види како ће коју назвати, па како Адам назове коју животињу онако да јој буде име.“ Адамов ум је био
чисто непомућено огледало, које је савршено рефлектовало свет око њега. Његов говор, говор из Раја, је био савршен израз, и свако име које је он дао је савршено изражавало суштину сваке ствари коју је он именовао. Између ума, речи које су произилазиле из ума, и ствари именоване речју, није било сукоба, ни празнине, ни неразумевања. Адам је био у јединству са Богом, са самим собом, и са креацијом, у схватању, у делању и у љубави. 

Грех је разбио човеков ум у безброј делова, и сваки делић рефлектује само мали и неповезани део стварности. Грех је разбио човечје делање, и његови напори се увек завршавају поразом. Грех је разбио човечју љубав тако да он посвећује своје срце ономе што је недостојно, а предмет његове љубави га разједа. 

Милост лечи човеков ум, његову делатност и његову љубав. Милост уједињује фрагментисане мисли, даје моћ човековој делатности, и усмерава његову љубав ка ономе што је достојно љубави. Милост враћа човека у Рај.

Христ, нови Адам, је дошао да нам подари ту милост. Њему се клањајмо. 

извор: фб страница оца Стивена Алена

Нема коментара:

Постави коментар