"Жури да победиш, јер је дан изласка твога из твог света близу. Жури да победиш све струје смрти у теби и око тебе. Сазреваш као шљива. Здраву шљиву прихватиће домаћин у руку, а кварну пустиће да падне свињама. Победа значи здравље. Који побиједи, даћу му да сједи самном на пријестолу мојему, обећа Истинити, Свемогући." свети Николај српски

31. 3. 2017.

Беседе православних свештеника - беседе током Великог Поста

17. март 2017: четвртак пете недеље Велико Поста; Свети Алексије, Човек Божји

 
Прво читање на вечерњој из Постанка 18:20-33

Аврам моли Бога да не уништи Содом ако само десет праведника нађе у њему. Два анђела послата од Бога, неће наћи десет, већ само једног, праведног Лота, и само он и његове ћерке ће преживети.
Живећи, као ми сада, у средишту Содома, морамо потпуно бити одлучни не само да останемо морални, већ и да говоримо и деламо против лажи Содома са апсолутном и доследном јасноћом и одлучношћу, да не одступимо ни милиметар. Лажи Содома су да је црно бело, да је зло добро, да је
ненормално нормално, и да је изопачено свето. Овакве мисли које се непрестано понављају и гурају у грло свакога ко их слуша, нагризају ум и вољу, тако да само борбено стање душе која гори праведним гневом може одолети.

Највећа лаж је да је хришћанска врлина неосуђивање уствари називање зло добрим, да „праштање“ значи да говоримо да грех није грех. Ово је, наравно, апсурдно: ако није грех, онда немамо шта да опраштамо. Стварност је да су греси Содома нарочито изражени код оних који вапе Богу за осветом, и да ће их Бог ће их заиста осветити, и да ће то бити страшно гледати. Наш Бог је огањ, и ништа нечисто не може стајати у Његовом присуству. 

Морамо се пробудити и молити Бога да обнови у нама мужеван и праведан гнев против содомита, оних који упражњавају ове гадости и оних који их санкционишу и пропагирају. Уколико не негодујемо против таквих увреда према Божјој светости и части, уколико нисмо гневни на садашњу катастрофалну деструкцију невиности и чистоте, нећемо имати наду нити да ћемо да преокренемо овај талас нити да ћемо да побегнемо ог Божјег гнева, као помагачи ових сатанских грехова.

Ако нам је суђено да играмо улогу Лота, и ако је уништавање неизбежно, стојимо чврсто, и Бог ће послати своје анђеле да нас спасе на време. 

извор фб профил оца Стивена Алена

Нема коментара:

Постави коментар