"Жури да победиш, јер је дан изласка твога из твог света близу. Жури да победиш све струје смрти у теби и око тебе. Сазреваш као шљива. Здраву шљиву прихватиће домаћин у руку, а кварну пустиће да падне свињама. Победа значи здравље. Који побиједи, даћу му да сједи самном на пријестолу мојему, обећа Истинити, Свемогући." свети Николај српски

2. 3. 2018.

Беседе православних свештеника - Беседе током Великог Поста


Четвртак друге недеље Великог Поста; Свети мученици Памфил и Порфирије


„И живећи Енох једнако по вољи Божјој, нестаде га јер га узе Бог.“ 

 
Свети патријарх Енох и свети пророк Илија нису умрли. Узети на небо, где живе у телу по тајанственој вољи Божјој, чекају дане Антихриста, када ће се вратити да проповедају покајање, Илија Јеврејима, а Енох незнабошцима. Антихрист ће их погубити, њихова тела ће три дана лежати на улицама Јерусалима, а затим ће их Бог подићи из мртвих, уносећи ужасан страх у срце Антихриста и његових следбеника. Тада ће доћи крај.




Наша брига не треба да буде „дан и час“ њиховог доласка, већ како да постанемо као они: као Енох који је живео по вољи Божјој, и као Илија који је остао веран чак и када је мислио да је последњи пророк истинитог Бога. 


Благи Енох је у живео у потпуној невиности коју су имали први Божји следбеници и призивао је име Господње. Ватрени Илија је осудио идолопоклонство и неморал, позивајући Израиљ да се одрекне обожавања Баала и да заједно са њим исповеди јединог истинитог Бога. 


И ми морамо учинити обе ствари уколико се надамо спасењу усред ове неверне генерације. Морамо одржати своју невиност и морамо исповедити своју Веру. Да би учинили прво, морамо се уклањати утицаја злог окружења и проводити више времена у молитви. Да би учинили друго, морамо рећи шта је истина, у једноставности срца без иакакве жеље за одобравањем од стране других људи. Ни једно не можемо учинити без  помоћи божанске милости. Плачимо за овом помоћи без одлагања!

Извор: фб профил оца Стивена Алена

Нема коментара:

Постави коментар