"Жури да победиш, јер је дан изласка твога из твог света близу. Жури да победиш све струје смрти у теби и око тебе. Сазреваш као шљива. Здраву шљиву прихватиће домаћин у руку, а кварну пустиће да падне свињама. Победа значи здравље. Који побиједи, даћу му да сједи самном на пријестолу мојему, обећа Истинити, Свемогући." свети Николај српски

8. 3. 2018.

Беседе православних свештеника - Беседе током Великог Поста



Петак друге недеље Великог Поста: Свети великомученик Теодор Тирон

И Господ видећи да је неваљалство људско велико на земљи, и да су све мисли срца њиховог свагда само зле. Покаја се Господ што је створио човека на земљи и би му жао у срцу. И рече Господ: Хоћу да истребим са земље људе, које сам створио, од човека до стоке и до ситне животиње и до птица небеских; јер се кајем што сам их створио. Али Ноје нађе милост пред Господом. (Постанак 6:5-8)

„Али Ноје нађе милост пред Господом“. Тако је одувек. У свакој генерацији, упркос великој искварености људи, Божји изабраници пребивају међу њима.  Сам Господ Исус Христос, у својој Архијерејској молитви Оцу у јевађељу по Јовану глава 17, каже свом Оцу да Његови ученици нису од овога света, али се не моли да их Отац узме са овога света. Апостол љубави каже: „Не љубите свет ни што је на свету (1. Јован 2:15)“, а ипак знамо из Његовг живота да је провео читаву свој апостолску службу пребивајући међу људима, често међу најгорим људима. 


Како ми то можемо учинити у нашем времену и у нашим околностима? Јер нас ђаво куша да се или прикључимо свету и заволима га или да му се одупремо и проклињемо га. Како да волимо палог човека а да га не подражавамо? Како да волимо људе толико да будемо вољни да прихватимо да нас они мрзе када живимо у складу са Истином и када сведочимо Истину? Постоји неколико ствари које можемо да урадимо:

Запамтимо да нас само милост Божја може учинити способнима за то. То је живот изнад природе. Само животом у Духу Светоме можемо бити као Ноје, стрпљиво градећи барку док нас сви око нас исмевају или чак псују. Морамо се упорно молити Богу за ову милост. 

Морамо читати житија светих како би се испирисали њиховом храброшћу придруженом кроткости. Морамо запамтити да нисмо сами, да је велики део Цркве на небесима која навија за нас на сваком нашем кораку у исправном правцу. Морамо их молити да посредују и моле се за нас. 

Морамо остати близу Цркве. Живећи у миомирисној атмосфери божанских литургија, њеног божанског живота, и близу наших духовних пријатеља, бићемо охрабрени и у исправном расположењу. Охрабрени јер благодат службе и молитве испуњава наша срца радошћу, у исправном расположењу је у оквиру светог космоса Цркве све добија смисао.
Нека Свети Патријарх Ноје, наш предак, посредује за нас својим молитвама да останемо срећни и верни у сред толике несреће и неверја који се налазе око нас. Он је остао на правом путу и Бог га је сачувао у вртлогу глобалног уништења. Бог сигурно неће учинити мање и за нас. 

извор  фб профил оца Стивена Алена

Нема коментара:

Постави коментар