"Жури да победиш, јер је дан изласка твога из твог света близу. Жури да победиш све струје смрти у теби и око тебе. Сазреваш као шљива. Здраву шљиву прихватиће домаћин у руку, а кварну пустиће да падне свињама. Победа значи здравље. Који побиједи, даћу му да сједи самном на пријестолу мојему, обећа Истинити, Свемогући." свети Николај српски

5. 10. 2020.

Без повода али са разлогом

 Помаже Бог поштовани читаоци!

Прошло је доста времена од када сам нешто писао на блогу. Кривац за дуго одсуство сам наравно искључиво ја, који сам се  мало више проналазио на друштвеним мрежама, и тамо сам писао о разним темама. Сада већ по традицији поново (други пут) сам угасио налог на друштвеној мрежи Фејсбука,  

Разлог?

 Нема баш јаснога разлога зашто сам се повукао, али свакако да нисам више видео своју сврху да будем тамо.Много је мојих разлога. Прво, узима ми све време, јер и када нисам на мрежи тај дух комуникације ме држи расијанога. Друго, нестао је главни разлог јер је мисија са парохијом Лондон неславно завршила нашим неуспехом да те људе одобровољимо за СИПЦ, и тако моје повезивање са људима из Енглеске сада није више битно.Тај народ  просто није разумео разлику између свештеника СИПЦ или било којег другог свештеника, јер су више обраћали пажњу на важност традиције него на важност вере и саме црквености

Треће, виртуелни свет ФБ је потпуно лажан. То сви знамо. Било је тамо и до 1000 људи који су пратили моје писање, симпатисали ме или ми судили али реално мисија на ФБ је јалова прича јер људи живе свој виртуелни живот са виртуелним исповедањем вере и подршке.Они се не покрећу. Са друге стране у реалном животу Бог ми дане улепшава познанствима са дивним људима Обавезе су ми драже од доконих умовања. Такође ни "прошња" за прилоге било за сиромашне, било за потребе Цркве или личне потребе завршава се лајковима или осудом, никако емпатијом која за резултат има конкретну помоћ. Потпуно јалова прича. Опет, ако некад помислим да је потребно да активирам налог, наравно да ћу то и урадити. 

Следећи разлог је што интернет не иде заједно са молитвом и читањем духовне литературе. Усклађивање виртуелнога са духовним увек иде на штету духовнога. Могу да Вам причају да то важи од човека до човека, али ја верујем да је дијагноза генерално тачна за све људе! И најмања штета се ипак зове штета.Напустити друштвене мреже треба да нам буде циљ, а затим напустити и  интернет када смогнемо снаге. Интернет је мрежа у коју смо се уловили, и држе нас разни изговори да ту и останемо.

За све време мога одсуства текао је живот, попут реке у речном кориту. Имало је веома радосних момената, обичних, необичних, жалосних и трагичних. Радостан је сваки дан када се пробудиш здрав, оран да уђеш свакодневницу. Добро расположење према Богу и људима, где заборављамо на себе и давимо никога за некакве неправде према нама највећи је дар од Бога, за данашње време. Сујета и блуд као кости и месо данашњег човека стварају нам највеће несреће и фабрика су тајних и јавних грехова. 

Ко није обавештен, а занима га, нисам више у Нишу као подстанар. Вратио сам се у Деспотовац. Служба у Нишу има једна редовна и обавезна, и друга се служи  ако имам материјалних могућности да се обезбедим за гориво.Дакле две месечно. Ниш је у скорије време богатији за пар верника, али генерално иста смо лица већ годинама. Срби се осећају сигурније у екуменизму, и иатинско православље им се у највећој мери не допада, јер је и на стубу срама као секта, а и строжије је од екумеске разноврсности у могућностима понашања форме и суштине. 

Ако мислите да мало кукам на ту тужну млакост Срба потпуно сте у праву. Људи генерално губе чисту љубав према Богу. Грех заузима јаку позицију. 

Кукам, али шта вреди кукати пред људима који ликују када виде да свештеник истинскога православља тугује за својим народом. Срби, заједно са својим драгим екуменским клиром ликују и кажу ево, добро је, нико им не долази! Сви су са нама! То охрабрује Србе! Већина! Али Богу хвала на слободи, док кукам за гомилом која се радује што је у јереси, тихо и понизно благодарим заједно са осталим верницима СИПЦ што смо у Христовој мањини. Верни Богу, Светом Јеванђељу, Предању, канонима и моралу! 

Наравно да падамо, наравно да Црква плаче за члановима који су је због материјалнога света напустили, због гордости, греха и слабости! Много је и непријатеља, али страха нема! Бог нас теши. 

Тужно је да сем јереси, и поделе међу истино православнима појачавају нашу бол. Екуменисти попут пијаних развратника не могу да стану са смехом када виде да се Срби у србским земљама деле на истино православне, егзилце, самосталце...па онда велике ИПЦ гуше ионако тешко узрастање СИПЦ својим сателитима у Србији те имамо некакве грчке верзије ИПЦ, руске верзије...ти људ, Срби, су заиста у раскораку са својом СИПЦ.

Разумем обичнога човека, којиег бих назвао  "класик" србином. Он не пости постове, не иде у Цркву сем за Славу Велики Петак, Васкрс и понекад за Божић. Зар такав Србин има времена да се "смара" као што кажу млади са разним понудама православља!? Он просто каже, најсигурнији сам овде, са својим народом. То каже за СПЦ која отворено јеретичка, са свим плодовима јерси као што су лажна учења, неморал, гордо властољубље и "слизаност" са безбожним содомским властима. Србин каже "  БОЉЕ МИ ЈЕ ОВДЕ!"Ето...боље му је...

Мислим да нам се свети преци окрећу у гробовима. А они преци који су нас учили комунизму, нихилизму и хедонизму сада су у паклу у још горим мукама јер су плодови њихови још безбожнији од њих самих. Чак и побожан Србин ако је у "Већу безбожника(псалм1.)" није без кривице! Јер сви ми који не помажемо да Црква опет успостави своју власт и одува смеће јеретичко саучесници смо и одмажемо делу исповедања Истине православља. Ми смо гонитељи Цркве ако нисмо уз Крст  који сија на Голготи  сведочи Истину и победу над злом! А како Господ сведочи? Он фарисеје и садукеје, и власт храни својом смрћу, и они ликују и мисле "победили смо!!!" А Васкрсењем он своје ученике прославља, победивши смрт он база стид и проклетство на све богоубице који чак ни по васкрсењу не променише се! Али оне који видеше чудеса и покајаше се Бог је већ измолио од Оца свога рекавши " Оче опрости им јер не знају шта раде"

Па тако данас имамо исту ситуацију. Сви тврде да се држе Истине. Као што некада фарисеји и садукеји говораху да само они знају да протумаче речи Божије, то данас тврди и данашњи клир екумениста и интелигенција која их подржава. Римљани су имали законе који штите неке јеврејске обичаје, баш као што данас безбожне власти штите јеретичку јерархију. 

А сви ти безаконици гонили су ученике Христове, и каква сличност са данас истино православнима. Друштво које се заклиње у демократију чистом диктатуром и тортуром, јавним блаћењем забрањују ип верницима да слободно верују, да легално имају своје богомоље и да просто нису сатанизовани медијима и јасном мржњом клира СПЦ, као и разних НВО и либералне омладине. Када видиш колико се олоша подиже на СИПЦ, није ни чудо да Срби боје и да размисле о својим опцијама. Страх од контакта може се упоредити са данашњим лажним корона хистеријама, само још маска треба када екумениста прича са истино православним.

Људи моји, заиста је време да се застидите свога живота који проводите у страху, који маскирате са изјавама "то је мој избор"! Није то ничији збор, да буде у јереси, већ страх. Победите страх. Да се видимо ускоро, и славимо Бога у Истини, на прави начин. Православно! 

До следећег писања читамо се!

Делите све наше текстове, нека се чује реч истино православних.

Ипак иза те јавне борбе важнија је она друга битка. Битка за спасење себе и своје породице!  Није свако за јавну расправку, али треба да смо сви на истој страни када причамо о спасењу! Ту нема поделе јер је Истина увек иста, без могућности да је ми мењамо. Зар то није довољан мотив? Бити у Истини, бити православан. Не вреди глувом шаптати и ћоравом показивати о путу спасења! Али Господ је исцељивао и слепе и глуве. Зато и пишем. Да ова Реч нађе плодно место у Вашем срцу и уму. Љубав апсолутна, без компромиса и једина могућа према Богу, себи и ближњима.

Маран Ата.

Ваш у Христу јереј Милорад (крштено Стефан) Николић

ПРАВОСЛАВЉЕ БЕЗ АЛИ!



С обзиром да је овом поздрав свим читаоцима подсећам и да можете да олакшате живот моме свештенству кроз Ваше скромне донације. Иде зима, дрва итд...


5 коментара:

  1. Никако се не могу сложити са тим што сте навели,да је пут којим Срби требају ходити,"пут спасења",пребивање у тзв. "Српској Истински Православној Цркви".

    Интересантно је да сте Ви свој фб профил затворили после овог догађаја:
    https://uteshiteljevo.blogspot.com/2020/09/blog-post_24.html
    Тај догађај се иначе негативно коментарише и међу онима са којима сте до јуче били,са коментарима "нова кипријановска групација" и сл.Ако Ви сматрате да ово није тачно,волео бих да чујем какво вероисповедање имају дотични и откуд то да се они називају "Руском Православном Заграничном Црквом",кад су се,бар колико ми је познато,одвојили од Агатангеловог Синода?И такође ако је познато да се РПЗЦ распала на преко двадесет псеудосинода,ко може гарантовати и рећи "ево,ово је истинска РПЗЦ"?!?

    Хвала Вам унапред на одговору.
    И надам се искрено да и ради вас самих и ради оних који прате Ваш блог и читају све коментаре,нећете обрисати исти.

    ОдговориИзбриши
  2. Навели сте адресу блога који уједно и одговара на Ваше питање. За додатна објашњења обратите се блогу Утешитељево. Не видим никакву логику у Вашој предпоставци да смо се повукао са ФБ због уједињења са РПЗЦ. Заиста не знам где је ту повод и разлог. Остајте добро. СИПЦ није "млечна" храна, поготово није варљива за разне псеудо "цркве".

    ОдговориИзбриши
  3. Preseljenje u Despotovac gledajte kao jednu lepu stvar. Lepo je biti blizu Kucajskih planina u ovo doba godine, a i zimi.

    ОдговориИзбриши
  4. Одлична проповјед оче Стефане,поучна и утјешна у овим тешким временима.Жао ми је што је Ниш и Ви из познатих разл. данас далек од ЦГ.,да бих радо присуствовао вашим богослужењима.Поздрав из Никшића

    ОдговориИзбриши
  5. О каквој 2корона хистерији" говориш, о човече Божији?
    Зар су препуна одељења Covid болница, безбројни пацјенти на респираторима, кисеонику, инфузијама и другој веомакомплексној терапији хистерија или измишљотина?
    Зар је то лаж? Не говорим о болницама у свету-Италији, Француској, САД и сл-већ о Србији. Ако не верујеш, прошетај мало око тријажних центара болница па ћеш видети редове и редове. Распитај се код оних који раде у болницама па ћеш чути "измишљотине" да су пуне- а као бајаги нису. Не дао ти Бог ни Covid-19 "грипчић" ни респиратор нити било шта од наведеног.

    Нека те Господ чува од свакога зла као и сваког од нас

    ОдговориИзбриши