"Жури да победиш, јер је дан изласка твога из твог света близу. Жури да победиш све струје смрти у теби и око тебе. Сазреваш као шљива. Здраву шљиву прихватиће домаћин у руку, а кварну пустиће да падне свињама. Победа значи здравље. Који побиједи, даћу му да сједи самном на пријестолу мојему, обећа Истинити, Свемогући." свети Николај српски

17. 7. 2020.

Молбени канон Царских Мученика

Канон царских мученика (старстотерпаца), глас 6.

1. песма

Ирмос: Онај који је таласом морским некада сакрио прогонитеља и мучитеља, под земљу је сакрио спасен слуге; ми пак као слуге Господу кличемо, јер се у слави прослави.
Напев: Свети царски страстотерпци (мученици), молите Бога за нас!


Крунисани Николају, заједно са мученичким збором, царицом, децом и слугама стојите пред престолом Христовим и просветљење нам дарујте које ће озарити помрачење и безосјећајност душа наших, како бисмо радосно похвалили блажено сећање на вас.
Сада се испуни пропоштво саровскога старца да ће Бог прославити онога који њега прославља, јер Руска црква прослави царског страстотерпца (мученика).Стога се заједно с преподобним моли да и ми задобијемо благодат Светога Духа.
Срце царево је у руци Божијој, говори Господ.Ти си, истински помазаниче и слуго Божији, са страхом Божијим рекао: Не само мој живот, него су и путеви земље руске у руци Господњој.
Богородичен: Ти си сила наша, Ти си нам похвала и радовање, непобедива Заступница и моћни покров руске земље, пресвета Богородице, и заједно са царским страстотерпцима и новомученицима моли да се спасу слуге Твоје.

3.песма:
Ирмос: Када Тебе Који си на водама земљу обесио твар виде како висиш (распет) на лобањском месту (на Голготи), од страха великог задрхта, узвикујући да нема светога осим Тебе, Господе.
Видевши како безбожници скрнаве и разарају твоју земљу, ти си, благочастиви царе, као пророк Јеремија заплакао из дубине срца, горко уздишући и молећи се за народ који је сагрешио: Милосрдни Господе, не остављај оне што су мене оставили!
На земљи си био гладан и жедан правде Божије и за њу си кротко душу положио, праведни Николају, а онда си се њоме у вишњем царству наситио, где обитаваш у векове.
Исцелења и чуда изливате, свети мученици (страстотерпци), народу који вам с вером притиче, и тиме молитвама вашим нашу жалост у радост обраћате.
Богородичен: Као уточиште и вишњи покров имамо Тебе, благословена Мајко Божија, и Твојом помоћи сачувај нас и посредуј за нас, Свеопевана.

Седален (катизма), 4. глас

Када многи од сродника наших отпадоше од Бога, кад се одвратише од Божијих заповести и устадоше на Господа и на помазаника Његовога, тада на земљу руску гнев Божији дође и пресахну љубав многих, проли се крв браће наше и развеја се руски народ по васцелом лицу земље, а храмови наши скрнављењу беху предати, и сустигоше нас насртаји иноплеменика, и постадосмо подсмех народима.Ми пак који смо то размели, у покајању срца вапимо: Опрости нам и помилуј нас, Господе, по великој милости Твојој, очисти безакоња наша и посредовањем царских мученика (страстотерпаца) подај страдалној земљи руској опроштај грехова, мир и велику милост.

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу
И сада и увек и у векове векова
Боготодичан Умоли, милосрдна Мајко света, Сина Твога и Господа нашег, да обнови нашу православну државу, да је сачува у миру и благостању, да је избави од међусобних сукоба, да утврди свету Цркву и да је заштити (огради) од невјера, раскола и јереси.

4. песма

Провидевши Твоје божанско снисхођење на крсту, Авакум је са ужасом завапио: посекао си моћне, Боже, и као свемоћан придружио се онима у аду.
Сиромаштвом духовним обогатио си се, Николају, и учини те Господ достојним не само земаљског, него и небеског царства.
Био си жалошћу обузет, овенчани Николају, гледајући ослепљење народа својега када се одрекао и земаљског и небескиг Цара.
Одважно се поуздавши у Бога у свом многострадалном земаљском служењу, ти си, као некад Јов,стоструко примио на небесима где се сада наслађујеш, царе-мучениче.
Богородичен: Отвори нам двери милосрђа, благословена Богородице, да се избавимо од својих недаћа и злобе, и да Ти непрестано појемо: Ти си спасење рода хришћанскога.

5.песма


Ирмос: Богојављење Твоје, Господе, које нам се милостиво откри, Исаија, видевши светлост невечерњу из ноћи јутрењујући узвикиваше: Баскрснуће мртви, и устаће они у гробу, и обрадоваће се сви земнородни.
Ти си се као миротворац јавио, свети царе Николају, доносећи свету мир и штитећи хиљаде у твојој отаџбини и у другим земљама, због чега си се, према речи Господњој, сином Божијом назвао.
Прогонство, увреде, протеривање и сваку лаж против вас изречену претрпели сте, свети царски мученици. Радујте се и веселите се, јер сте своју плату на небесима примили.
Служитељи тајног безакоња трнов венац исплетоше и положише га на тебе, крунисана царска главо, због чега њихова дрска дела наочиглед пропадоше.
Богородичен: У блато грехова смо упали и страшно нас потопи бура прегрешења.Ти пак, Владичице, Која си Спаса родила, погледај на слуге Своје и избави нас од душегрубних страсти.

6. песма

Ирмос: Прождеран беше, али не и задржан у китовој утроби Јона.Носећи Твој праобраз, јер је био предат страдању и погребењу, изађе из звери као из ложнице. Позивајући стражу и чувајући оно што је испразно и лажно, ви сте ову милост напустили.
Свима си православним заступник био, богоизабрани Николају, и народе си словенске штитио и као брат браћу помагао.
О, верни сине свете Цркве! Ти си ревновао на прослављењу светих, храмове зидао, свете обитељи украшавао,Светој Земљи и Гори Атонској био доброчинитељ, о православном просвећењу си бринуо и монаштву био покровитељ.
Према начину живота и по делима љубави узор сте хришћанима били, боговенчани царе Николају и царице Александра, и положисте у главу угла камен, Христа Бога нашега.
Богородичен: Теби притичемо, свемоћна Царице, верних покрове, и у Тебе полажемо наду у наше спасење, Пресвета Владичице Богородице, не презри нас.

Кондак, 8. глас:

Изабрани од Цара над царевима и од Господара над господарима међу руским царевима, ви сте благоверни мученици, који сте због Христа муке душевне и телесну смрт примили и венцима се небеским овенчали.Стога вам с љубављу благодарно кличемо као нашим милостивим покровитељима: Радуј се, царски страстотерпци (мученици) и за свету Русију пред Богом усрдни молитвеници.

Икос:
Блистајући славом и богатством благочашћа, скупоценим пурпуром  и круном украшени, милошћу и правдом сте у животу заблистали, и веру, љубав и наду у Бога до краја пројавили.Вама, као нашим милостивим покровитељима, с љубављу благодарно кличемо: Радуј се, царски старастотерпци (мученици), за свету Русију пред Богом усрдни молитвеници.

7. песма

Ирмос: Онај што је у пећи из пламена избавио три преподобна младића, у гроб мртав и без даха положен беше, да би спасао нас који кличемо: Благословен јеси, Избавитељу Боже!
Као своје најближе, недужне војнике чедољубиво сте посећивали и с љубављу их тешили, а места њиховог упокојења својим сузама оросили.
Ви сте образац врлинског супружништва и благочастивог васпотања деце, свети царе Николају и царице Александра.Учинивши да ваш дом буде као врт духовни, сада заједно са децом на небесима ликујете.
Обитавајући на висини славе људске, ти си свагда на небеско помишљао, царе Николају, и тамо се устремила твоја света душа.
Богородичен: Свесвета Владичице, оживи умове наше, умртвљене многим страстима и укрепи нас да дела богоугодна творимо, да Те величамо као Заступницу (Посредницу) рода хришћанскога.

8.песма


Ирмос: Ужасни се и застраши, небо, и нека се помере темељи земаљски, јер се за мртвога сматра онај што на висинама живи и чини се да Га је гроб примио. Њега, слуге, благословите, Њему свештеници певајте и Њега, народи, величајте, у векове векова.
Када вам угодници Божији предсказаше мученички пут, као Павлу пророк Агав, ви , царски страстотерпци, нисте скренули ни удесно ни улево, него сте одважно њиме корачали, гледајући на Савршитеља вере, Исуса Христа.
У страдањима вашим свети страстотерпци (мученици), нисте се одрекли пута истине и живота, Христа Бога вашега, нити сте се уплашили богобораца, него сте у трпљењу корачали царским путем у живот вечни.
Тешко нама, који смо отачке завете погазили и одступили од обећања верности царском роду, од свете Цркве благословеном, чиме смо се и од пута Божијег одлучили (раздвојили).Опрости нам, Господе, за све што смо учимили, и помилуј нас молитвама светих страстотерпаца (мученика).
Богородичен: Знамо Те као нашу Заступницу (Посредницу), Богогодице, Која се непрестано за нас молиш да се покајемо и поправимо, надо и уточиште душа наших.

9 песма:

Не плачи за Мном, Мати, када видиш да у гробу лежим, јер си Ме у утроби бесемено зачела.Устаћу и прославићу се, и узећу, као Бог са славом непрестаном, оне који с вером и љубављу Тебе величају.
Нека молитвама царских страстотерпаца и новомученока Твојих, Господе, васкрсне света Русија, и нека се убрзо развеју сви непријатељи њени, и нека се пред њеним лицем разбеже сви који је ненавиде од сада и довека.
Наш моћни цар је све своје уздање положио на Господа.Тако се и ми са надом Господу помолимо, и нека Он молитвама Богородице и царског страстотерпца (мученика) укрепи нажу земљу у Православљу и нека спасе душе наше.
Као неко достојно појање примите ово наше мало мољење као Христос две удовичине лепте, и не одвратите се од нас, грешних, надвладаних страстима, као од својих убогих поштовалаца и служитеља.
Богородичен: Твојим моћним покровом, Пречиста, све Своје слуге неповређенима сачувај.Ти си нам једина уточиште у недаћама, утеха и жалостима и победа у нашим биткама.

Нема коментара:

Постави коментар