"Жури да победиш, јер је дан изласка твога из твог света близу. Жури да победиш све струје смрти у теби и око тебе. Сазреваш као шљива. Здраву шљиву прихватиће домаћин у руку, а кварну пустиће да падне свињама. Победа значи здравље. Који побиједи, даћу му да сједи самном на пријестолу мојему, обећа Истинити, Свемогући." свети Николај српски

1. 11. 2023.

Шта је несвесна потреба за контролом?


Кога називамо контрол-фрик? 


Контол-фрикови су особе који имају потребу да увек држе ствари под „контролом“, и обично нису свесни ове своје потребе и немају лоше намере. Овакве особе су „опседнуте“ идејом да све буде савршено, али под њиховим надзором и контролом. Имају утисак да, ако они нису преконтролисали ситуацију или неки посао у коме учествују, неће све испасти како треба. Ова, њихова потреба, иако је добронамерна, оставља лоше последице на чланове породице, као и на колеге и пријатеље. Главна, несвесна игра контрол-фрикова је да све ради из љубави и бриге за друге, а истина је уствари да све ради због себе и своје несигурности.

Ово су неке од особина контрол-­фрика:
Не може се поуздати у било кога. Све најбоље ради сам.

Увек жели да зна све детаље.

Од себе и од других трази превише.

Сматра да је увек или врло често у праву.

Примећује оно лоше, пре него добро.

Често даје савете другима, чак и када му нико не трази савет.

Тачан је и прецизан.

Увек долази на време или и раније.

Никада се не опушта у кући или на послу.

Могући узрок потребе за контролом!
Ова опседнутост контролом најчешће потиче још из детињства, а узрок су обично неки страхови, због којих се осећа неповерење у себе и у друге људе. Нарочито, ако су расли уз родитеља, који је такође био контрол-фрик, и сами ће имати потребу за контролом. Такође и деца строгих, ауторитативних родитеља, која су навикла да увек буду под контролом, ће и сами постати такви, јер не знају да може другачије. Научени да никад нису довољно добри, да увек може боље, имају проблем са самопоуздањем и поверењем у своје. И баш зато се труде да буду још бољи и још успешнији, сматрајући да, ако се само мало опусте, и дозволе да други уради нешто за њега, неће бити довољно добро. Дешава се да и деца о којој су родитељи недовољно водили рачуна, и нису им посвећивали пажњу, постану контрол-фрикови, јер несвесно желе да исправе грешке својих родитеља. Они су врло често, када добију своју децу, претерано брижни и осећајни.

Увек критикују и паметују у „најбољој намери !“
Особе, које имају потребу да контролишу себе и друге су увек перфекционисти, увек примете оно лоше, никада нису задовољни и често критикују друге.

Људи опседнути контролом су убеђени како помажу другима да постану бољи, а оно што се догађа је, да веома оптерећују своје пријатеље, породицу и колеге. Стварају несигурне особе, нарушавају им самопоуздање и поверење у себе.

Контрол-фрикови су одлични радници, посвећени, поуздани, увек тачни и прецизни. Увек „држе ствари под контролом и никада ништа не препуштају случају“. Никада се не опуштају, не знају да уживају, увек су у грчу да нешто не пође по злу. Уколико су шефови, знају бити веома напорни својим поодређенима. Траже од њих превише, увек су незадовољни и имају потребу да критикују и паметују.

Разумна брига и контола је нормална ствар!
Док читамо овај текст, већина од нас ће препознате барем једну особину код себе. Међутим, то не значи да сте ви прави контрол-фрик. Најчешће се у овом образцу понашања могу препознати родитељи. Сасвим је природно и нормално да родитељи брину за своју децу, контролишу их и дају савете и критике. И све док се то дешава у неким границама, и док толеришете да и дете понекад буде управу и дозвољавате му неке ствари које су ван ваше контроле, уз поверење, ви немате проблем.

Контрол-фрик је особа која жели да контролише друге људе, управља њиховим животима и одлучује уместо њих. Сматра да је непогрешива и да без њене провере ништа неће бити добро. Овакав начин понашања веома је напоран за све, а посебно за саму особу која је опседнута контролом.

Контрол-фрик је несхваћен и неприхваћен од друштва!
Ретко сами освесте свој проблем. Долазе на терапију због лоших односа са другима, жале се да их нико не разуме, не слуша, не уважава њихово мишљене, а они, уствари само брину за друге. Чак и када и м кажете да су особе које воле да контролишу себе и друге, често су у неверици и тешко се мире са тим.


1 коментар: