"Жури да победиш, јер је дан изласка твога из твог света близу. Жури да победиш све струје смрти у теби и око тебе. Сазреваш као шљива. Здраву шљиву прихватиће домаћин у руку, а кварну пустиће да падне свињама. Победа значи здравље. Који побиједи, даћу му да сједи самном на пријестолу мојему, обећа Истинити, Свемогући." свети Николај српски

10. 3. 2024.

ВЕСТИ ИЗ НЕ-СВЕСТИ

 

Архиепископ ГПЦ у САД и УГЦЦ разговарају о „путу ка јединству“


Шевчук и Гудзиак разговарају са архиепископом Елпидофором.  Фото: сајт УГКЦШевчук и Гудзиак разговарају са архиепископом Елпидофором. Фото: сајт УГКЦ

Шевчук и Гуџиак посетили су архиепископа Елпидофора „у духу екуменске солидарности“.

Поглавар УГЦЦ Свјатослав Шевчук је 8. марта 2024. године заједно са својим епископима посетио поглавара Архиепископије Цариградске Патријаршије у Сједињеним Државама Елпидофора у Њујорку, преноси сајт УГЦЦ .

Архиепископ Елпидофор је рекао да посета „означава позитиван и значајан напредак у дијалогу између „наших Цркава” и пружа чврсту основу за наш заједнички пут ка јединству“.

Према његовим речима, мир у рату између Украјине и Русије је немогућ „док не буде правде”.

Заузврат, епископи УГЦЦ су говорили о свом раду са украјинским избеглицама. Конкретно, Бохдан Дзиуракх је рекао да ће, по његовом мишљењу, већина Украјинаца који су дошли у Немачку заувек остати тамо. Унијатски епископ који ради у Пољској рекао је, да у тој земљи већ постоји 200 гркокатоличких парохија, од којих је већина настала након што је Русија напала Украјину.

„Сада чинимо све да Украјинци који остају у Пољској не изгубе свој црквени и национални идентитет“, рекао је бискуп вроцлавско-косалински.

Како је саопштено , Папа је позвао Украјину да подигне белу заставу.

Нема коментара:

Постави коментар