"Жури да победиш, јер је дан изласка твога из твог света близу. Жури да победиш све струје смрти у теби и око тебе. Сазреваш као шљива. Здраву шљиву прихватиће домаћин у руку, а кварну пустиће да падне свињама. Победа значи здравље. Који побиједи, даћу му да сједи самном на пријестолу мојему, обећа Истинити, Свемогући." свети Николај српски

10. 3. 2024.

ПУТ КА „ЈЕДИНСТВУ"

 

Фанарски Егзарх у Украјини: Прослављање Васкрса са РКЦ је корак ка јединству


Егзарх Фанара са унијатским богословима.  Фото: сајт Тридентске богословије УГКЦЕгзарх Фанара са унијатским богословима. Фото: сајт Тридентске богословије УГКЦ

Епископ комански је на састанку са богословима УГЦЦ прокоментарисао могућност заједничког прослављања Васкрса од стране католика и православаца.

Епископ комански Михаило, егзарх Фанара у Украјини, прокоментарисао је могућност заједничког прослављања Васкрса католика и православних хришћана на састанку са богословима Украјинске гркокатоличке цркве. Информација је објављена на сајту Кијевске тридентске богословије УГКЦ .

Према речима егзарха, за овакво заједничко прослављање „неопходно је, пре свега, припремити црквену заједницу, јер постоји потреба за разумевањем и међу лаицима и међу свештенством, па је потребно и подизање свести о екуменизму. "

Владика сматра да „заједничко прослављање највећег хришћанског празника, Васкрсења Христовог, може бити још један корак ка изналажењу начина за обнављање јединства“.

Раније је УОЈ саопштио да су се, према речима егзарха, након давања Томоса, конфесије Украјине још више удаљиле једна од друге.

Нема коментара:

Постави коментар