"Жури да победиш, јер је дан изласка твога из твог света близу. Жури да победиш све струје смрти у теби и око тебе. Сазреваш као шљива. Здраву шљиву прихватиће домаћин у руку, а кварну пустиће да падне свињама. Победа значи здравље. Који побиједи, даћу му да сједи самном на пријестолу мојему, обећа Истинити, Свемогући." свети Николај српски

10. 3. 2012.

Васкршња водица

Шта је потребно имати када свештеник долази да освешта водицу?
-Чинију са водом
-свећу воштаницу купљену у Цркви
-Босиљак
-Кадионицу, брикете и тамјан
-Списак имена живих чланова породице као и умрлих сродника

  Ако било шта од наведеног не поседујете, немојте се узнемиравати, свештеник понешто има код себе. Пожељно је, по могућности, да сви чланови присуствују молитви, да буде прислужено кандило (ако га има) да кућа или стан има икону пред којом се на столу свети водица. Пожељно је (ако је у могућности) да све просторије буду поспремљене како би свештеник сва одељења окадио и покропио освећеном водицом. Свештеник на томе неће инсистирати али ће приликом кађења и кропљења ући у собе на којима су врата отворена.


Традиција у нашој Цркви је да свештеник у току године посећује домове својих верника ради освештања водице неколико пута: о Богојављњу, пред Васкрс и пред Крсну славу. Али, за сваког верника и породицу је благослов да их свештеник бар једном годишње посети. Освећење водице по домовима није само “пуки” обичај, него насушна потреба сваког верника, који осећа потребу да поред освештања у Цркви, буду освештани и очишћени кропљењем свете водице и у свом дому – својој домаћој Цркви. Освештавањем водице и дома у дом улази благодат Божија. По завршетку чина освећења воде, свештеник кропи све просторије у кући, као и сву чељад која је присутна, при чему они целивају Часни Крст.
Нажалост, многи су изгубили тај осећај светиње и потребе за светињом. Дешава се, када се породица усели у нови дом, да не позову свештеника. И после, такође, ретко позивају ради годишњег благослова дома, или (евентуално) у време неке невоље или болести у породици.
С друге стране, није добро да сва наша вера и контакт са својим духовником буде сведена само на обичај “свећења водице”, што не значи да тај благочестиви обичај треба да одстранимо из нашег хришћанског живота. Освештање водице и њено коришћење има свој пуни смисао и значај само уз држање и свих осталих Светих Тајни Православне Цркве (пост, молитва, милостиња, покајање, исповест грехова, Причешће, идр) без чега нема спасења душе ни остварења циља нашег постојања на земљи.
Молим да верници покушају и пре подне бити у домовима, ради лакшег обављање свећења водице по Београду. Сви који могу пре подне да приме свештеника нека ме позову на мој моб 063/1519303. Благодарим

Нема коментара:

Постави коментар