"Жури да победиш, јер је дан изласка твога из твог света близу. Жури да победиш све струје смрти у теби и око тебе. Сазреваш као шљива. Здраву шљиву прихватиће домаћин у руку, а кварну пустиће да падне свињама. Победа значи здравље. Који побиједи, даћу му да сједи самном на пријестолу мојему, обећа Истинити, Свемогући." свети Николај српски

30. 3. 2017.

Беседе православних свештеника - беседе током Великог Поста



16.март 2017: среда пете недеље Великог Поста; Св апостол Аристовул

Прво читање на вечерњој из Постанка 17:1-9


Још једном Бог понавља своје обећање и обнавља завет са Аврамом. Читање почиње са чињеницом да је Авраму било деведесетдевет година. Бог чека до тренутка када Авраму и Сари постаје немогуће да имају децу, како би постало јасно да је Исаково рођење, испуњење обећања, Божје дело а не људско. Он уводи завет вере и милости. Све долази од Бога.

У овом понављању обећања и обнове завета, Бог даље даје једну објаву. Он Авраму даје ново име: Авраам, „отац многих народа“. Приметимо да он није отац једног народа, већ многих народа. Ова титула нас води до мисије Светих Апостола, који су привели народе – незнабошце – вери Аврамовој, након Педесетнице. Авраам је отац свих народа који долазе под окриље једне, свете, саборне и апостолске цркве.


Бог је обећао Аврааму да ће његов завет бити „вечан“. Једног дана исти тај Бог који је дао обећање Аврааму, стајаће као човек пред Понтијем Пилатом и открити му да „Царство моје није од овог света.“

Верујмо у Бога и верујмо да све долази од Њега, одсецајући веру у саме себе. Волимо Цркву. И очекујмо с нестрпљењем Царство које ће доћи. Кроз исповедање вере и свето крштење, Бог Авраамов прави вечни завет са нама. Ми само морамо да будемо верни и да имамо наду у Његово обећање. 

извор: фб профил оца Стивена Алена

Нема коментара:

Постави коментар