"Жури да победиш, јер је дан изласка твога из твог света близу. Жури да победиш све струје смрти у теби и око тебе. Сазреваш као шљива. Здраву шљиву прихватиће домаћин у руку, а кварну пустиће да падне свињама. Победа значи здравље. Који побиједи, даћу му да сједи самном на пријестолу мојему, обећа Истинити, Свемогући." свети Николај српски

30. 5. 2016.

Патријарх Вартоломеј и маскирање атеизма


Половином двадесетог века, о.Јустин Поповић  је пророчким гласом упозорио православни свет о атеистичким темељима хуманизма. Он је описао хуманизам као жељу да човек замени Богочовека.

 ... Европски хуманизами су изградили своје идеале и свог идола:  човек је проглашен за врховно божанство, крајње божанство .... Сви европски хуманизми у својој суштини нису ништа друго до бескрајна револуција против Богочовека Христа. (Размишљања о непогрешивости Европског човека; Православна вера и живот у Христу, 1994).
 о.Јустин се пожалио да "у човеку никад мање није било Бога него данас, никад мање Бога на земљи него данас".
Многи у православној цркви су послушали речи о. Јустина и нису се преварили обмањујућом бригом европског хуманизама за људске патње. Међутим, многи од православних вођа су напустили Предање Светих Отаца и постали су савезници атеистичких хуманиста.
Један од њих, патријарх Вартоломеј, је  заузео  водећу улогу у хуманистичким активностима и Ал Гор га је назвао "Зелени патријарх" .  Прошлог месеца, Вартоломеј се придружио  папи Франциску на Лесбосу, у  Грчкој, у маскирању атеизма  својим такозваним хуманитарним делима.

Овог месеца, од  23 – 24. маја, патријарх Вартоломеј је увећао маскирање на Светском Хуманитарном Самиту одржаном у Истанбулу, у Турској 

Генерални секретар Уједињених нација Бан Ки-Мун сазвао је први икада Светски Хуманитарни Самит од  23-24.Маја, 2016. у Истанбулу, Турска. Основни наведени принципи самита су да се поново инспирише и оживи посвећеност хуманости и  свестраности  хуманитарним принципима.
Атеизам прикривен хуманитаризмом.

Према ХуманистичкомМанифесту из  2002. хуманизам је одговор на распрострањенупотражњу за заменом догматскојрелигији. Главне светске религије тврде да су засноване на открићима везаним за сва времена и многи настоје да наметну своју поглед на светцелом човечанству. Хуманизам познаје да  поуздана сазнања о свету и нама настају кроз континуирани процес посматрања, евалуације и ревизије.

Патријарх Вартоломеј се обратио самиту у Истанбулу у коме  велича улогу религије у борби против друштвеног раслојавања. Он није говорио о религији  нашег Спаситеља, о Царству Небеском.Каква  је то религија о којој јепатријарх Вартоломеј говорио?
"Религија"  је за хуманисте друштвени феномен који служи угроженим масама. Патријарх Вартоломеј је верски вођа, али не православни архијереј. Они који остају у заједници са њим и његовим колегама верским лидерима  изабрали су да се сврстају са онима који прикривају атеизам.
о.Панајотис Карас
Блог благодари нашој сестри из Канаде на овом душекорисном тексту.

Нема коментара:

Постави коментар