"Жури да победиш, јер је дан изласка твога из твог света близу. Жури да победиш све струје смрти у теби и око тебе. Сазреваш као шљива. Здраву шљиву прихватиће домаћин у руку, а кварну пустиће да падне свињама. Победа значи здравље. Који побиједи, даћу му да сједи самном на пријестолу мојему, обећа Истинити, Свемогући." свети Николај српски

17. 3. 2017.

Беседе православних свештеника - Беседе током Великог Поста


18. фебруар 2017: петак прве недеље Великог поста; Свети Лав Римски

 

Човеков пад је почео када је његов ум прихватио лаж, лаж ђавола. До тог тренутка његов ум је био чист и целовит, сјајно и савршено огледало које је у потпуности одражавало реалност.
Када је прихватио лаж ђавола, његов ум се распршио у безброј фрагмената, а ови фрагменти су се разбили – и даље се разбијају – на још мање делиће и све брже како пали, непреобраћени човек удаљен од милости, удаљен од Цркве, постаје све више грешан како време пролази. Заиста, како у псалмима пише, „јер се умањише истине код синова човечијих.“


У Цркви коју је основао једини истинит Господ наш Исус Христ, Бог обнавља човеков ум и чини да он поново буде јединствен у духу, души и телу. Светитељи су они који су се милошћу „...обукли у новог (човека), који се обнавља за познање по обличју Онога који га је саздао (Колошанима 3:10).“ Шта значи бити „обновљен за познање“? Једноставно речено, ово значи  да су Светитељи једини људи који виде ствари онакве какве оне заиста јесу. Чак и највећи пагански филозови су препознали да страсти искривљују интелект. Коме, дакле, интелект правилно функционише, ако не човеку коме је Бог излечио страсти?


Хајде да решимо да ћемо током овог Великог Поста, који може бити наш последњи, уронити наше мисли у Свето Писмо и добра духовна читања древних или новијих Светих Отаца и поузданих духовних писаца. 


Хајде да очистимо наш ум, заједно са очишћењем наше воље и наших жеља кроз потпуно исповедање наших грехова. Хајде да очистимо наша тела постом. Хајде да очистимо душу од егоизма чињењем дела љубави. Хајде да се сјединимо са Хлебом Живота, Господом нашем Исусом Христом, кроз Свету тајну Причешћа, тако да Сама Истина уједини наше биће са Њим.
Тада ћемо можда моћи, бар мало, да видимо ствари онакве какве оне заиста јесу. 

извор: фб профил оца Стивена Алена

Нема коментара:

Постави коментар