"Жури да победиш, јер је дан изласка твога из твог света близу. Жури да победиш све струје смрти у теби и око тебе. Сазреваш као шљива. Здраву шљиву прихватиће домаћин у руку, а кварну пустиће да падне свињама. Победа значи здравље. Који побиједи, даћу му да сједи самном на пријестолу мојему, обећа Истинити, Свемогући." свети Николај српски

17. 3. 2017.

Беседе правослвних свештеника - Беседе током Великог Поста



22 фебруар 2017: Уторак друге недеље Великог Поста; Свети мученици у Евгенији

Каин је убио свог брата из зависти 
 
Господ је прихватио жртву коју му је принео Авељ, а није прихватио Каинову жртву. Зато је Каин, бесан због повреде ега и због мржње према брату зато што је био добар, док је он сам био зао, убио свог брата у тајности. Тако увек бива са злим људима. Они мрзе добре, само зато
што су добри. Што више добра чине добри људи, то више расте бес злих људи, све док на крају ништа друго не може да их задовољи осим смрти доброг човека. Чак и тада, њихов бескрајни егоизам никада неће бити смирен, јер природа непокајане побуне против Бога диктира да побуњеници постају све гладнији за храњење свог ега, тако да што више живота униште, што више душа униште, постају све гладнији. Сатана је најгладнија, најљућа и најмање задовољна особа, и његова глад, бес и незадовољство неће никада имати краја.

Људи нису сатана или демони. Господ каже да је пакао створен за ђаволе а не за људе, док је је Отац приремио Своје Царство за човека. Али људи бирају да буду као ђаволи, одбијајући да прихвате Господа као Бога: божју владавину, божју свету вољу, божји закон. Они понављају Каинов грех, грех свих одметника, анархиста и убица: они бирају да буду сопствени богови. Чак и тада, за разлику од демона, они се могу покајати пре смрти: Адам, одбијајући једном да се покаје, касније се покајао када је изгубио Рај, и био је спашен тако што је постао први човек кога је Исус Христ узео за руку и подигао из ада. Или се могу гневити као Каин и умрети у свом поносу. Они могу, пуни себе, угравирати на надгробном споменику „Урадио сам то на свој начин“, а затим отићи у пакао у вечни огањ. Честитамо им: добили су оно што су желели. На крају, сви добијамо оно што желимо. 

Господ Исус Христ, погубљен ради грехова наших од стране завидних људи, показује нам пут смирења и послушности. Својим гласом пуним љубави дозива нас као што је дозивао Адама и Еву, као што је дозивао Каина: „Где си? Где ти је брат?“ Велики Пост је слика нашег целокупног земаљског живота, за сваког од нас је кратак временски период у коме треба да одговоримо Његовом позиву. Време је кратко, и брзо ће проћи. Шта ћемо урадити у том кратком периоду? Шта ћемо радити данас да одговоримо његовом позиву делима, а не само маштањима?

О Господе пун љубави, невино јагње заклано за наше грехове, слава Теби. 

извор: фб профил оца Стивена Алена

Нема коментара:

Постави коментар