"Жури да победиш, јер је дан изласка твога из твог света близу. Жури да победиш све струје смрти у теби и око тебе. Сазреваш као шљива. Здраву шљиву прихватиће домаћин у руку, а кварну пустиће да падне свињама. Победа значи здравље. Који побиједи, даћу му да сједи самном на пријестолу мојему, обећа Истинити, Свемогући." свети Николај српски

17. 3. 2017.

Беседе православних свештеника - Беседе током Великог Поста



23. фебруар 2017: Среда друге недеље Великог Поста; Свети свештеномученик Поликарп Смирнски

 
Супротно од мита еволуције, човек није еволуирао од мумлајуће звери до „хомо сапиенса“. „Примитивни“ човек није напредовао од „ловца-сакупљача“ до цивилизованог човека. Бог је створио човека на овом свету потпуно формираног и високо интелигентног. Никада није било толико интелигентних људи него на почетку људске расе, када су, као што данашње читање доказује, Каинови потомци изумели уметност цивилизације. 

Потоп је дошао касније да уништи сва њихова достигнућа, јер њихова срца нису била усаглашена са Богом. Ламех сведочи о њиховој немилосрдности: осветити се седамдесет и седам пута! Заиста људи са великим талентом могу постићи велика дела, а ипак бити далеко од Бога.

Данас, као и тада, Каинов и Ламехов дух дивљају широм света. Човек, поносно стојећи на врхунцу материјалне умности, заиста се убрзава у паду до све већих дубина духовне искварености: немилосрдност геноцидног чедоморства и демонски ритуал абортуса, незамислива сексуална прљавштина, не само одобравана, већ прослављана као врлина, организовано истребљење природне породице а тиме и могућности људске љубави, организовано уништење разума и самог концепта стабилног и познатог поретка ствари, бескрајни ратови којима моћни покоравају слабије, и свуда подстицање на све поменуто, љубав према новцу са политичким исходима: светска доминација групе зеленаша који обожавају Сатану. 

Данас, као и тада, Каинови синови, иако чине велику већину, не представљају све људе. Синови Сита ће се тек проналазити у јамама и пећинама земље, они који се надају да могу да призивају име Господње. Бог одлаже своју освету као одговор на њихову молитву, њихов плач, и њихова дела покајања у име људске расе. 

Иако смо крштени као православни хришћани, дух Каина нас и даље мучи, и дан за даном се боримо да одбијемо понос и прљавштину која нас окружује, и живи у нама. Нека сви, овог Великог Поста, одлучно изаберемо да призивамо име Господње, да положимо сву наду у Њега, и доследно тражимо коначну чистоту срца у којој ћемо наћи мудрост да живимо у радости спасења.

извор: фб профил оца Стивена Алена

Нема коментара:

Постави коментар